Sposób kriokonserwacji gamet i zarodków
Przyczyny dla których Nanowoda poprawia wskaźniki przeżywalności i jakości nasienia mrożonego oraz zarodków i tym samym poprawia wyniki rozrodu:
- Nanowoda nie zwiększa swojej objętości i nie tworzy dużych kryształów podczas zamarzania, dzięki czemu nie rozrywa struktur komórkowych wewnątrz których zamarza
- Punkt zamarzania nanowody jest znacznie obniżony, dzięki czemu komórki przed przejściem w stan stały ulegają schłodzeniu do temperatury znacznie poniżej 0 stopni Celsjusza i wchodzą w stan anabiozy, co ogranicza uszkodzenia podczas zamarzania.
- Rozpuszczalność substancji w nanowodzie jest znacznie większa niż w wodzie destylowanej lub dejonizowanej, dzięki czemu możliwe jest rozpuszczenie w niej około 40 % więcej jednostek wagowych substancji bez wysycenia roztworu i wytrącania osadu. Pozwala to na zwiększenie zapasu substancji odżywczych w porcji nasienia.
- Przenikalność nanowody przez błony cytoplazmatyczne jest zdecydowanie wyższa od wody destylowanej i dejonizowanej, co powoduje przyspieszenie wymiany substancji pomiędzy środowiskiem zewnętrznym i wewnętrznym komórek, umożliwiając wprowadzenie do ich wnętrza w szybszym tempie substancji odżywczych i działających protekcyjnie podczas zamrażania.